Ziemniaki faszerowane
Polskich odmian tego warzywa mamy ponad 40. Kartofle w połączeniu z różnymi dodatkami rozpływają się w ustach!
Składniki
- 4 duże ziemniaki
- 200 g mięsa mielonego z udźca indyka
- 1 ząbek czosnku
- 1 łyżeczka serka topionego śmietankowego
- 1 łyżka koncentratu pomidorowego
- 100 g tartej mozzarelli
- 2 łyżki zielonego rozmrożonego groszku
- sól
- pieprz
- szczypta tymianku
- olej
Sposób przygotowania:
1. Mięso mielone oprósz solą i pieprzem. Podsmaż na oleju razem z posiekanym czosnkiem i groszkiem. Dodaj koncentrat pomidorowy i serek topiony.
2. Ziemniaki wyszoruj i natrzyj olejem. Ułóż na blasze i piecz w 200 stopniach C przez ok. 40 minut.
3. Wyjmij ziemniaki, natnij i nafaszeruj mięsem. Posyp mozzarellą i tymiankiem i piecz jeszcze 5 min.
Zobacz także: