Ziemniaki nadziewane jajecznicą z chorizo
Podajmy z sosem z majonezu i jogurtu.
Ziemniaki dokładnie myjemy pod bieżącą wodą i gotujemy w mundurkach w osolonej wodzie, odcedzamy.
Paprykę przekrawamy na pół, usuwamy pestki. Kroimy warzywa w cienkie paski, kiełbasę w małe kostki, a obraną cebulę w cienkie półplastry. Natkę pietruszki myjemy, osuszamy i drobno siekamy.
Na patelni rozgrzewamy olej, dodajemy paprykę, cebulę, pokrojoną kiełbasę, doprawiamy pieprzem oraz solą, smażymy na małym ogniu 5-7 minut, co jakiś czas mieszając.
Jaja wybijamy do miski, dodajemy mleko, doprawiamy solą i dokładnie roztrzepujemy trzepaczką rózgową. Dodajemy do papryki, cebuli, chorizo razem z masłem i smażymy, aż jaja się zetną.
Ugotowane, ale jeszcze ciepłe ziemniaki nacinamy wzdłuż i lekko rozchylamy. Wypełniamy jajecznicą i posypujemy posiekaną natką pietruszki.