Ziemniaki pieczone
Składniki
- 6 dużych ziemniaków
- 200 g surowego wędzonego boczku
- 1 mała cebula
- 1 pęczek szczypiorku
- 100 g żółtego sera
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 150 ml śmietany
- oliwa z oliwek
Przygotowanie:
Ziemniaki dokładnie wyszoruj szczoteczką. Zalej osoloną wodą i gotuj przez około 15 minut. Odcedź i przestudź. Przekrój każdego na pół, wydrąż nieco miąższu i rozgnieć go widelcem. Wydrążone ziemniaki posyp solą i pieprzem oraz skrop oliwą. Piecz przez 30 min w piekarniku rozgrzanym do 180 stopni C.
Boczek pokrój w drobną kostkę. Szczypiorek opłucz, osusz i posiekaj. Ser zetrzyj na tarce o drobnych oczkach.
Cebulę posiekaj. Na patelni podsmaż boczek razem z cebulą. Połącz je z miąższem ziemniaków i połową żółtego sera.
Ziemniaki wyjmij z piekarnika. Napełnij farszem, posyp resztą sera i boczku. Wstaw do piekarnika i piecz jeszcze 15 min. Przed podaniem polej ziemniaki śmietaną i posyp szczypiorkiem.
Zobacz także: