Ziemniaki w boczku z ziołowym twarożkiem
Pyszne danie z prostych składników. Zrobisz raz wkrótce powtórzysz.
Składniki
- 12-16 małych ziemniaków
- 6-8 plastrów wędzonego boczku
- 2 łyżki oleju
- 3-4 gałązki rozmarynu
- po pół pęczka szczypiorku, natki pietruszki i koperku
- 500 g chudego twarogu
- 2-3 łyżki wody mineralnej
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Ziemniaki umyć, wrzucić do wrzątku i gotować 20 minut. Plastry boczku przekrawać na pół i zawijać w nieodcedzone ziemniaki. Na patelni rozgrzać olej i smażyć ziemniaki przez 10 minut, obracając. Posypać rozmarynem. Pozostałe zioła pokroić. Wmieszać z twarożkiem i wodą mineralną, doprawić solą i pieprzem. Ziemniaki podawać z dipem.
Zobacz także: