Ziemniaki z pesto

Składniki
Składniki na 4 porcje:
- 2 łyżki woda
- 2 łyżki pesto z bazylii
- 60 dag ziemniaki
- pieprz
- 2-4 łyżki orzeszki pinii
- 2 łyżki oliwa z oliwek
- sól
- kilka gałązek rukola lub bazylia
- 4 pomidory
3-4 osób
Ziemniaki umyć, obrać, ugotować w osolonej wodzie, odcedzić i ostudzić. Pomidory sparzyć, obrać ze skórki, pokroić na ćwiartki. Sałatę umyć, dobrze osuszyć.
Ziemniaki pokroić w sporą kostkę, wrzucić do dużej miski. Wymieszać pesto, oliwę, wodę, sól i pieprz.
Sosem polać ziemniaki, dobrze je wymieszać. Dodać pomidory, całość posypać orzeszkami i pokrojoną zieleniną.