Zimowe sałatki
Z mięsem czy rybą, ryżem albo makaronem. Pożywne i nie mniej zdrowe niż te letnie!
Składniki na 4 porcje: 25 dag makaronu, 5-7 rzodkiewek, 20 dag pomidorków koktajlowych, 1 zielona papryka, 20 dag szynki, 200 ml jogurtu naturalnego, po 1 łyżce musztardy oraz soku z cytryny, sól, pieprz.
Makaron ugotować, odcedzić, zahartować zimną wodą. Rzodkiewki pokroić w plasterki, pomidorki przepołowić, paprykę pokroić w kostkę, natomiast szynkę w paski. Wszystko połączyć.
Wymieszać musztardę i sok z cytryny, delikatnie połączyć z jogurtem, doprawić solą i pieprzem. Polać sałatkę.
Składniki na 4-6 porcji: 25 dag makaronu, 40 dag piersi kurczaka, 30 dag ciemnych winogron, 3 łyżki masła, 1 łyżka siekanej cebuli, 10 dag pleśniowego sera typu Lazur, kilka gałązek tymianku, sól, pieprz, suszony tymianek, 2 łyżki oleju.
Mięso pokroić w kostkę, winogrona umyć, poobrywać z gałązek, osuszyć, przekroić i usunąć pestki.
Makaron ugotować al dente w osolonym wrzątku z dodatkiem 2 łyżek oleju, odcedzić i zahartować zimną wodą. Na rozgrzanym maśle przesmażyć mięso, dodać cebulę, a gdy się zeszkli, winogrona. Doprawić solą, pieprzem i suszonym tymiankiem, połączyć z makaronem.
Danie podawać posypane pokruszonym serem pleśniowym i udekorowane gałązkami tymianku.
Składniki na 4-6 porcji: 20 dag ryżu, po puszce czerwonej fasoli i kukurydzy, 1 jabłko, 1 czerwona papryka, 2 średnie pomidory, 2 pomarańcze, 4 plastry ananasa, 2 brzoskwinie z puszki, 2 łyżki rodzynek, 2 łyżki oliwy, 1 łyżka soku z cytryny, sól, pieprz, kilka liści sałaty kruchej.
Ugotować ryż zgodnie z przepisem na opakowaniu, ostudzić. Paprykę umyć, pokroić w kostkę. Ananasa i brzoskwinie osączyć i też pokroić w kostkę. Fasolę i kukurydzę opłukać z zalewy. Pomarańcze zalać wrzątkiem, zostawić na kilka minut.
Obrać pomidory (najpierw dobrze jest sparzyć je wrzątkiem), pokroić na małe kawałki. Jedną pomarańczę obrać, podzielić na cząstki i pokroić w niedużą kostkę. Drugą pokroić (ze skórką!) w plasterki. Rodzynki namoczyć (można w rumie).
Oliwę oraz sok z cytryny i trochę zalewy z brzoskwiń wymieszać, doprawić solą i pieprzem. Ułożyć w misce plasterki pomarańczy i opłukane liście sałaty. Pozostałe składniki sałatki dokładnie wymieszać, przełożyć do tej samej miski, polać sosem.
Składniki na 4 porcje: 40 dag piersi indyka, 1 szklanka ryżu, 1 łyżka płatków migdałowych, 1 puszka groszku, 1 łyżka rodzynek, 4 pomarańcze, 1 cytryna, sól, pieprz, koperek.
Ryż ugotować w osolonej wodzie. Wystudzić. Mięso z indyka ugrillować i pokroić na kawałki. Rodzynki sparzyć. Groszek osączyć. Pomarańcze obrać (z błon też) i podzielić na cząstki lub pokroić na plasterki.
Sok powstały przy krojeniu owoców zlać do miseczki i dodać do niego sok z cytryny. Doprawić solą i pieprzem. Wymieszać na jednolity sos.
Przestudzony ryż, podzielone pomarańcze, płatki migdałowe, sparzone rodzynki, groszek, piersi indyka i koperek wymieszać w dużej salaterce i zalać przygotowanym sosem. Ponownie delikatnie wymieszać. Sałatkę wstawić do lodówki na dwie godziny. Udekorować koperkiem.
Składniki na 4 porcje: 1/2 główki zielonej sałaty, 10 dag pomidorków koktajlowych (lub 1 duży pomidor), 20 dag sera feta, 1 ogórek sałatkowy, 1 strąk czerwonej papryki, 1 cebula, po 2-3 łyżki czarnych oliwek i dużych kaparów, 2-3 ząbki czosnku, 6 łyżek greckiej oliwy, 2 łyżki białego octu winnego, sól, pieprz, 2 papryczki chili do dekoracji.
Sałatę opłukać, podzielić na listki, większe podrzeć na mniejsze kawałki, osuszyć. Paprykę oczyścić, pokroić w cienkie paski, a te przepołowić. Oliwki i kapary osączyć. Pomidorki podzielić na ćwiartki, ogórka i cebulę pokroić w cieniutkie plasterki. Fetę pokroić w kostkę.
Czosnek zmiażdżyć i rozetrzeć z solą. Oliwę wymieszać z octem winnym, dodać czosnek, do-prawić. Składniki sałatki wymieszać, polać sosem, udekorować papryczkami.