Zrazy po meksykańsku
Sekretem wyjątkowego smaku tych zrazów jest ostry farsz, który przygotowuje się z mięsa i papryki.
Składniki
- 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
- łyżka vegety
- czerstwa bułka
- 3 czerwone papryki
- 2 cebule
- jajko
- łyżka koncentratu pomidorowego
- łyżka śmietany
- 2 łyżeczki ostrej papryki
- pół łyżeczki kolendry
- olej
- szklanka mleka
- sól
- pieprz
Przygotowanie:
Papryki umyj, osusz i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w paski 3-4 centymetrowej długości. Jedną cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej i smaż warzywa, aż zmiękną.
W tym czasie, w głębokiej miseczce, namocz w mleku bułkę. Następnie dobrze ją odciśnij i połącz z mielonym mięsem. Do mięsa z bułką dodaj jajko, drobno posiekaną drugą cebulę, kolendrę oraz paprykę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrób jednolitą masę.
Dłońmi zwilżonymi wodą odrywaj po kawałku mięsa i formuj placek. Na każdym z nich ułóż przesmażoną paprykę i cebulę, a następnie całość zamknij i uformuj zrazy. Obtocz je w mące i obsmaż na patelni. Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej 2 szklanki wody i wsyp vegetę, która wzbogaci smak dania. Całość zagotuj.
Patelnię przykryj i duś mięso jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Pod koniec do sosu dodaj śmietanę.
Gotowe zrazy podawaj z ryżem.
Zobacz także: