Reklama

Zrazy po meksykańsku

Sekretem wyjątkowego smaku tych zrazów jest ostry farsz, który przygotowuje się z mięsa i papryki.

Składniki

  • 50 dag mięsa mielonego wieprzowo-wołowego
  • łyżka vegety
  • czerstwa bułka
  • 3 czerwone papryki
  • 2 cebule
  • jajko
  • łyżka koncentratu pomidorowego
  • łyżka śmietany
  • 2 łyżeczki ostrej papryki
  • pół łyżeczki kolendry
  • olej
  • szklanka mleka
  • sól
  • pieprz

Przygotowanie:

Papryki umyj, osusz i oczyść z gniazd nasiennych. Pokrój w paski 3-4 centymetrowej długości. Jedną cebulę pokrój w piórka. Na patelni rozgrzej olej i smaż warzywa, aż zmiękną.

W tym czasie, w głębokiej miseczce, namocz w mleku bułkę. Następnie dobrze ją odciśnij i połącz z mielonym mięsem. Do mięsa z bułką dodaj jajko, drobno posiekaną drugą cebulę, kolendrę oraz paprykę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem. Wyrób jednolitą masę.

Dłońmi zwilżonymi wodą odrywaj po kawałku mięsa i formuj placek. Na każdym z nich ułóż przesmażoną paprykę i cebulę, a następnie całość zamknij i uformuj zrazy. Obtocz je w mące i obsmaż na patelni. Dodaj koncentrat pomidorowy, wlej 2 szklanki wody i wsyp vegetę, która wzbogaci smak dania. Całość zagotuj.

Reklama

Patelnię przykryj i duś mięso jeszcze przez 10 minut na małym ogniu. Pod koniec do sosu dodaj śmietanę.

Gotowe zrazy podawaj z ryżem.

Zobacz także:


Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy