Zrazy po wiejsku z ogórkiem
Gdy chcesz podać coś bardziej eleganckiego niż kotlety, nie ma lepszej opcji, niż zrazy zawijane!
Składniki
- 6 kotletów ze schabu, bez kości
- 6 łyżeczek musztardy
- 1 pęczek grubego szczypioru
- 20 dag szynki w kawałku
- 3 ogórki kiszone
- 2 łyżki mąki
- 3 cebule
- 1 ząbek czosnku
- po 1 łyżeczce chrzanu, octu, śmietany, soku z cytryny
- 1/2 l bulionu mięsnego
- 2 łyżki oleju
- 1 łyżka masła
- sól, pieprz, majeranek
Sposób przygotowania:
1. Kotlety umyć, cienko rozbić, posypać solą, pieprzem, majerankiem, posmarować musztardą. Na jednym brzegu każdego ułożyć po pół ogórka, słupek szynki i łyżkę pokrojonego szczypioru. Ściśle zwinąć, obtoczyć w mące, spiąć wykałaczkami.
2. Rolady obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka, zalać szklanką bulionu, dusić na małym ogniu 90 min. W połowie duszenia dodać pokrojoną cebulę, czosnek, chrzan, ocet.
3. Miękkie mięso wyjąć z sosu, wlać resztę bulionu, dodać sok z cytryny, masło, śmietanę. Wymieszać, włożyć rolady, podgrzewać kilka minut.
Zobacz także: