Zrazy po wiejsku z ogórkiem
Gdy chcesz podać coś bardziej eleganckiego niż kotlety, nie ma lepszej opcji, niż zrazy zawijane!
Sposób przygotowania:
1. Kotlety umyć, cienko rozbić, posypać solą, pieprzem, majerankiem, posmarować musztardą. Na jednym brzegu każdego ułożyć po pół ogórka, słupek szynki i łyżkę pokrojonego szczypioru. Ściśle zwinąć, obtoczyć w mące, spiąć wykałaczkami.
2. Rolady obsmażyć na rozgrzanym oleju. Przełożyć do garnka, zalać szklanką bulionu, dusić na małym ogniu 90 min. W połowie duszenia dodać pokrojoną cebulę, czosnek, chrzan, ocet.
3. Miękkie mięso wyjąć z sosu, wlać resztę bulionu, dodać sok z cytryny, masło, śmietanę. Wymieszać, włożyć rolady, podgrzewać kilka minut.
Zobacz także: