Zrazy z ziemniakami i fasolką
Oto doskonały pomysł na niedzielny obiad.

Składniki
na 8 porcji
- 8 cienkich steków z łopatki wołowej (każdy po ok. 100 g)
- 80 g sera pleśniowego
- 100 ml warzywnego bulionu
- 600 g średnich ziemniaków
- 200 g kwaśnej śmietany
- 800 g fasolki szparagowej
- cebula
- nieduży por
- 4 łyżki oleju
- 2 łyżki masła
- pieprz i sól
- świeżo starta gałka muszkatołowa
1. Obrane ziemniaki kroimy w cienkie plasterki i układamy dość gęsto w ośmiu płytkich żaroodpornych miseczkach. 150 ml śmietany doprawiamy pieprzem i solą, polewamy ziemniaki. Pieczemy ok. 45 minut w 200ºC.
2. Fasolkę gotujemy w osolonej wodzie 8-10 minut. Pory kroimy na 8 kawałków. Cebulę kroimy w niezbyt grube półplastry.
3. Steki z łopatki rozbijamy, żeby były dość cienkie, posypujemy pieprzem i solą. Na każdym układamy plasterek sera, półplaster cebuli, kawałek pora i kilka fasolek. Spinamy wykałaczką. Smażymy z każdej strony 6-8 minut.
4. Mięso zdejmujemy z patelni, wlewamy bulion i odparowujemy przez kilka minut. Zaprawiamy śmietaną, dodajemy pieprz, sól, gałkę muszkatołową, mieszamy. Sos odstawiamy do przestygnięcia.
5. Na patelni rozgrzewamy masło, podsmażamy cebulę, dodajemy fasolkę, doprawiamy pieprzem i solą, mieszamy.
6. Zrazy podajemy polane sosem, z upieczonymi ziemniakami i fasolką.