Zrazy zawijane po warszawsku
Masz ochotę na tradycyjny obiad? Polecamy przepis na zrazy zawijane w wersji warszawskiej - z cebulką.

Składniki
- 600 g mięsa (rostbef lub krzyżowa, bez kości)
- 30 g mąki
- 40 g masła lub oleju do smażenia+20g do farszu
- odrobina bułki tartej
- 1 cebula
- pieprz
- sól
Sposób przygotowania:
Mięso opłucz i oczyść, pokrój w poprzek włókien na 4 równe plastry. Cebulę obierz i posiekaj drobno, wymieszaj porządnie z masłem i bułką tartą, dodaj przyprawy. Tak przygotowaną masą posmaruj każdy plaster mięsa, zawiń, posól i oprósz mąką. Następnie zepnij każdy płat mięsa wykałaczkami, by zrazy nie rozwinęły się podczas duszenia. Rozgrzej olej w rondlu i na dużym ogniu zarumień mięso z każdej strony uważając jednocześnie, by zrazy się nie rozwinęły. Podlej wodą i duś do miękkości, około półtorej godziny. Pod koniec duszenia oprósz zrazy resztą mąki, jeśli chcesz uzyskać bardziej zawiesisty sos, dosól do smaku. Podawaj z purée ziemniaczanym lub kaszą gryczaną oraz kiszonymi ogórkami.
Zobacz także: