Zrolowana pizza Stromboli
Szukasz prostego przepisu na oryginalny obiad? Wypróbuj pomysł na zrolowaną pizzę- domownicy będą zachwyceni!
Składniki
na ciasto
- 250 g mąki pszennej
- 1/2 łyżeczki suchych drożdży
- 170 ml ciepłej wody
- 3 łyżki oleju
na farsz
- 200 g tartego sera mozzarella
- 150 g oliwek
- 200 g suchej kiełbasy
- 150 ml ketchupu lub domowego sosu pomidorowego
- 1 żółtko do posmarowania
- ulubione zioła do posypania
Sposób przygotowania:
1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj olej, sól i wymieszaj. Następnie wsyp przesianą wcześniej mąkę i wyrabiaj jednolite ciasto (około 10 minut). Następnie przełóż do miski wysypanej mąką, lekko posmaruj z wierzchu olejem. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę.
2. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Posmaruj ketchupem lub sosem. Rozłóż równomiernie tarty ser, kiełbasę oraz oliwki. Ciasto zwiń w gruby rulon.
3. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, by połączenie w cieście znalazło się od spodu. Natnij ciasto z wierzchu w kilku miejscach. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem, omijając nacięcia. Posyp ulubionymi ziołami. Piecz około 40 minut w temperaturze 200°C. Danie możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno.
Zobacz także: