Reklama

Zrolowana pizza Stromboli

Szukasz prostego przepisu na oryginalny obiad? Wypróbuj pomysł na zrolowaną pizzę- domownicy będą zachwyceni!

Składniki na ciasto

  • 250 g mąki pszennej
  • 1/2 łyżeczki suchych drożdży
  • 170 ml ciepłej wody
  • 3 łyżki oleju

Składniki na farsz

  • 200 g tartego sera mozzarella
  • 150 g oliwek
  • 200 g suchej kiełbasy
  • 150 ml ketchupu lub domowego sosu pomidorowego
  • 1 żółtko do posmarowania
  • ulubione zioła do posypania

Sposób przygotowania:

1. Drożdże rozpuść w ciepłej wodzie. Dodaj olej, sól i wymieszaj. Następnie wsyp przesianą wcześniej mąkę i wyrabiaj jednolite ciasto (około 10 minut). Następnie przełóż do miski wysypanej mąką, lekko posmaruj z wierzchu olejem. Miskę przykryj ściereczką i odstaw do wyrośnięcia na godzinę. 

2. Ciasto rozwałkuj na prostokąt o wymiarach 30 x 40 cm. Posmaruj ketchupem lub sosem. Rozłóż równomiernie tarty ser, kiełbasę oraz oliwki. Ciasto zwiń w gruby rulon. 

3. Ułóż na blasze wyłożonej papierem do pieczenia w taki sposób, by połączenie w cieście znalazło się od spodu. Natnij ciasto z wierzchu w kilku miejscach. Posmaruj roztrzepanym żółtkiem, omijając nacięcia. Posyp ulubionymi ziołami. Piecz około 40 minut w temperaturze 200°C. Danie możesz podać zarówno na ciepło, jak i na zimno. 

Reklama

Zobacz także:

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy