Zupa brokułowa z kurczakiem

Składniki
- 2 łyżki masło
- 1 łyżka mąka
- kawałek seler
- 1/2 szklanki gęsta śmietana
- 40 dag pierś z kurczaka
- 1/2 szklanki ryż
- olej do smażenia
- 1 ząbek czosnek
- 1 duży brokuł
- sól, pieprz
- 1 sztuka marchew
5-6 osób
Brokuł podzielić na różyczki, cebulę posiekać, czosnek przecisnąć przez praskę. Marchewkę i seler obrać, umyć i zetrzeć. Piersi z kurczaka po oczyszczeniu i wysuszeniu pokroić w paseczki. W garnku na rozgrzanym maśle zeszklić cebulę i czosnek, dodać marchewkę i seler, po chwili smażenia wsypać ryć. Jeszcze chwilę prażyć i zalać 1,5 l zimnej wody.
Na rozgrzanej patelni przesmażyć piersi z kurczaka i włożyć do wywaru. Gotować do miękkości ryżu. Do zupy dodać brokuły, po zagotowaniu ewentualnie doprawić solą i pieprzem, połączyć ze śmietaną wymieszaną z mąką.