Reklama

Zupa cebulowa

Macie apetyt na zupę? Prezentujemy przepis na smaczną cebulową.

Składniki

  • 20 dag cebuli
  • sól
  • 5 dag masła
  • pieprz
  • 1 czubata łyżeczka mąki
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1/2 l wytrawnego białego wina
  • 1 bagietka (ok. 10 dag)
  • 10 dag żółtego sera

1. W garnku stopić masło. Dodać pokrojoną w plasterki cebulę i dusić ok. 15 minut (nie może zbyt się zrumienić). Potem oprószyć cebulę mąką, krótko zasmażyć. Wlać bulion i wino.

Poczekać, aż całość zawrze. Przyprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem 15 minut. Bagietkę pokroić na kromki i zrumienić na patelni bez tłuszczu. Żółty ser drobno zetrzeć.

2. Zupę rozlać do żaroodpornych kokilek. Włożyć po kromce bagietki, posypać serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Zapiekać 5-7 minut.

Reklama
Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy