Zupa cebulowa
Macie apetyt na zupę? Prezentujemy przepis na smaczną cebulową.

Składniki
- 20 dag cebuli
- sól
- 5 dag masła
- pieprz
- 1 czubata łyżeczka mąki
- 1 l bulionu warzywnego
- 1/2 l wytrawnego białego wina
- 1 bagietka (ok. 10 dag)
- 10 dag żółtego sera
1. W garnku stopić masło. Dodać pokrojoną w plasterki cebulę i dusić ok. 15 minut (nie może zbyt się zrumienić). Potem oprószyć cebulę mąką, krótko zasmażyć. Wlać bulion i wino.
Poczekać, aż całość zawrze. Przyprawić solą i pieprzem. Zmniejszyć ogień, gotować pod przykryciem 15 minut. Bagietkę pokroić na kromki i zrumienić na patelni bez tłuszczu. Żółty ser drobno zetrzeć.
2. Zupę rozlać do żaroodpornych kokilek. Włożyć po kromce bagietki, posypać serem. Wstawić do piekarnika rozgrzanego do 225°C. Zapiekać 5-7 minut.