Reklama

Zupa cebulowa

Konkretna, rozgrzewająca zupa to świetny pomysł na obiad. Wypróbuj przepis na zupę cebulową z grzanką.

Składniki

  • 1 kg cebuli
  • 1 czerstwa bagietka
  • 20 dag żółtego sera
  • 1/2 szklanki białego wina
  • 3 szklanki bulionu wołowego
  • 3 łyżki masła
  • 3 gałązki tymianku
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Cebule pokroić w półplasterki. Udusić w rondlu na połowie masła, pilnując, żeby masło się nie spaliło. Dodać posiekany tymianek, smażyć, aż cebula się zarumieni. Wlać wino, wymieszać, gotować na małym ogniu, aż niemal całe odparuje. 

2. Pokroić bagietkę na kromki, podpiec 10 min w temp. 180°C. 

3. Do cebuli wlać wrzący bulion, doprawić, gotować 15 minut. 

4. Zupę przelać do kokilek, na wierzchu położyć kromki bagietki, posypać startym żółtym serem. Zapiekać, aż ser się stopi i przypiecze.

Zobacz także:

Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy