Zupa cebulowa na czerwonym winie
Aromatyczna, rozgrzewająca zupa z winnym akcentem według przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki
- 5 cebul czerwonych
- 3 ząbki czosnku
- 100 g masła
- 150 ml czerwonego wina wytrawnego
- 1½ l bulionu wołowego
- sól
- pieprz
do podania
- kilka gałązek tymianku
- grzanki z bagietki (całe kromki)
- ser żółty
Przepis pochodzi z 313. odcinka programu "Ewa gotuje".
Sposób przygotowania:
W garnku o grubym dnie roztopić masło. Gdy zacznie skwierczeć, wrzucić pokrojone w piórka cebule. Podsmażyć. Dodać pokrojony w plasterki czosnek. Wymieszać i smażyć razem przez chwilę. Wlać wino. Odparować. Zalać gorącym rosołem. Tuż przed podaniem przyprawić solą i pieprzem.Nałożyć do miseczek. Udekorować świeżym tymiankiem. Serwować z grzankami - rumiane pieczywo posypać startym serem i przypalić palnikiem gazowym.