Reklama

Zupa cebulowa na czerwonym winie

Aromatyczna, rozgrzewająca zupa z winnym akcentem według przepisu Ewy Wachowicz.

Składniki

  • 5 cebul czerwonych
  • 3 ząbki czosnku
  • 100 g masła
  • 150 ml czerwonego wina wytrawnego
  • 1½ l bulionu wołowego
  • sól
  • pieprz

Składniki do podania

  • kilka gałązek tymianku
  • grzanki z bagietki (całe kromki)
  • ser żółty

Przepis pochodzi z 313. odcinka programu "Ewa gotuje".    

Sposób przygotowania:

W garnku o grubym dnie roztopić masło. Gdy zacznie skwierczeć, wrzucić pokrojone w piórka cebule. Podsmażyć. Dodać pokrojony w plasterki czosnek. Wymieszać i smażyć razem przez chwilę. Wlać wino. Odparować. Zalać gorącym rosołem. Tuż przed podaniem przyprawić solą i pieprzem.Nałożyć do miseczek. Udekorować świeżym tymiankiem. Serwować z grzankami - rumiane pieczywo posypać startym serem i przypalić palnikiem gazowym.

Reklama
Polsat
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy