Zupa czosnkowa
Zupa czosnkowa rozgrzewa i wzmacnia odporność. Jest idealna nie tylko na chłodne, zimowe wieczory. Ta aromatyczna zupa czosnkowa wielu osobom przypadnie do gustu. Jak ją zrobić?
Czosnek ugotowany lub upieczony traci swój ostry smak, więc nie musisz obawiać się, by jeść go w towarzystwie. Nie traci natomiast właściwości bakteriobójczych, przez co zupy na bazie czosnku są niezwykle zdrowe.
Ugotuj bulion. Do półtora litra wody wrzuć zioła i przyprawy, a także obrany i pokrojony czosnek, cebulę, pietruszkę, seler naciowy, koper włoski i pomidory bez skóry.
Gdy warzywa będą miękkie, a część wody odparuje, dodaj masło, a następnie usuń zioła w gałązce i liść laurowy. Zupę zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Zabiel ją jogurtem naturalnym.
Na wierzchu możesz położyć upieczone w łupinkach ząbki czosnku, tarty żółty ser lub grzanki z pieczywa. Doskonałym dodatkiem do zupy będą też podsmażone na oliwie i czosnku krewetki.
Obrane ząbki czosnku i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzuć na rozgrzaną oliwę z przyprawami. Smaż przez ok. 8 minut, co jakiś czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił.
Gdy ziemniaki się zarumienią dolej bulion, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.
Następnie usuń liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj starty na tarce z dużymi oczkami ser, a także jogurt naturalny i gotuj jeszcze chwilę.
Krem podawaj z grzankami lub groszkami ptysiowymi. Możesz go też posypać prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika lub dyni.
Zobacz także przepis na na cudowną zupę czosnkową oraz innsbrucką zupę czosnkową.