Zupa czosnkowa

Aktualizacja

Zupa czosnkowa rozgrzewa i wzmacnia odporność. Jest idealna nie tylko na chłodne, zimowe wieczory. Ta aromatyczna zupa czosnkowa wielu osobom przypadnie do gustu. Jak ją zrobić?

Krem czosnkowo-ziemniaczany z grzankami
Krem czosnkowo-ziemniaczany z grzankami123RF/PICSEL

Czosnek ugotowany lub upieczony traci swój ostry smak, więc nie musisz obawiać się, by jeść go w towarzystwie. Nie traci natomiast właściwości bakteriobójczych, przez co zupy na bazie czosnku są niezwykle zdrowe.

Zupa czosnkowa z pomidorami

Składniki

  • 4 główki czosnku
  • 3 pomidory
  • duża cebula
  • 3 gałązki selera naciowego (można użyć selera w korzeniu)
  • 1 korzeń pietruszki
  • pół kopru włoskiego (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • gałązka tymianku lub rozmarynu (ewentualnie zioła suszone)
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego
4

Zupa czosnkowa z pomidorami - przygotowanie

Ugotuj bulion. Do półtora litra wody wrzuć zioła i przyprawy, a także obrany i pokrojony czosnek, cebulę, pietruszkę, seler naciowy, koper włoski i pomidory bez skóry.

Gdy warzywa będą miękkie, a część wody odparuje, dodaj masło, a następnie usuń zioła w gałązce i liść laurowy. Zupę zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Zabiel ją jogurtem naturalnym.

Na wierzchu możesz położyć upieczone w łupinkach ząbki czosnku, tarty żółty ser lub grzanki z pieczywa. Doskonałym dodatkiem do zupy będą też podsmażone na oliwie i czosnku krewetki.

Krem czosnkowo-ziemniaczany

Składniki

  • 3 główki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 100 g sera żółtego twardego i ostrego (np. parmezanu)
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 łyżki oliwy z wytłoczyn oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • tymianek suszony do smaku
4

Krem czosnkowo-ziemniaczany - przygotowanie

Obrane ząbki czosnku i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzuć na rozgrzaną oliwę z przyprawami. Smaż przez ok. 8 minut, co jakiś czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił.

Gdy ziemniaki się zarumienią dolej bulion, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie.

Następnie usuń liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj starty na tarce z dużymi oczkami ser, a także jogurt naturalny i gotuj jeszcze chwilę.

Krem podawaj z grzankami lub groszkami ptysiowymi. Możesz go też posypać prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika lub dyni.