Reklama

Reklama

Zupa czosnkowa

Zupa czosnkowa rozgrzewa i wzmacnia odporność. Jest idealna nie tylko na chłodne, zimowe wieczory. Ta aromatyczna zupa czosnkowa wielu osobom przypadnie do gustu. Jak ją zrobić?

Czosnek ugotowany lub upieczony traci swój ostry smak, więc nie musisz obawiać się, by jeść go w towarzystwie. Nie traci natomiast właściwości bakteriobójczych, przez co zupy na bazie czosnku są niezwykle zdrowe.

Zupa czosnkowa z pomidorami

Składniki dla: 4

Składniki

  • 4 główki czosnku
  • 3 pomidory
  • duża cebula
  • 3 gałązki selera naciowego (można użyć selera w korzeniu)
  • 1 korzeń pietruszki
  • pół kopru włoskiego (opcjonalnie)
  • 2 liście laurowe
  • gałązka tymianku lub rozmarynu (ewentualnie zioła suszone)
  • sól
  • pieprz
  • łyżka masła
  • 3 łyżki jogurtu naturalnego

Zupa czosnkowa z pomidorami - przygotowanie

Ugotuj bulion. Do półtora litra wody wrzuć zioła i przyprawy, a także obrany i pokrojony czosnek, cebulę, pietruszkę, seler naciowy, koper włoski i pomidory bez skóry. 

Gdy warzywa będą miękkie, a część wody odparuje, dodaj masło, a następnie usuń zioła w gałązce i liść laurowy. Zupę zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Zabiel ją jogurtem naturalnym.

Reklama

Na wierzchu możesz położyć upieczone w łupinkach ząbki czosnku, tarty żółty ser lub grzanki z pieczywa. Doskonałym dodatkiem do zupy będą też podsmażone na oliwie i czosnku krewetki.

Krem czosnkowo-ziemniaczany

Składniki dla: 4

Składniki

  • 3 główki czosnku
  • 5 ziemniaków
  • 100 g sera żółtego twardego i ostrego (np. parmezanu)
  • 3 szklanki bulionu warzywnego lub drobiowego
  • 4 łyżki oliwy z wytłoczyn oliwek
  • 2 łyżki jogurtu naturalnego
  • liść laurowy
  • ziele angielskie
  • świeżo mielony pieprz
  • sól
  • tymianek suszony do smaku

Krem czosnkowo-ziemniaczany - przygotowanie

Obrane ząbki czosnku i pokrojone w kostkę ziemniaki wrzuć na rozgrzaną oliwę z przyprawami. Smaż przez ok. 8 minut, co jakiś czas mieszając, aby czosnek się nie przypalił. 

Gdy ziemniaki się zarumienią dolej bulion, doprowadź do wrzenia. Gotuj na małym ogniu, aż ziemniaki będą miękkie. 

Następnie usuń liść laurowy i ziele angielskie. Zupę zmiksuj, dopraw solą i pieprzem. Dodaj starty na tarce z dużymi oczkami ser, a także jogurt naturalny i gotuj jeszcze chwilę.

Krem podawaj z grzankami lub groszkami ptysiowymi. Możesz go też posypać prażonymi na suchej patelni ziarnami słonecznika lub dyni.

Zobacz także przepis na na cudowną zupę czosnkową oraz innsbrucką zupę czosnkową.

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje