Zupa dyniowa
Sycąca i rozgrzewająca zupa także dla wegetarian!
Składniki
- 800 g dyni
- 3 cebule
- 200 g marchewki
- 2 ziemniaki
- ¾-1 l bulionu warzywnego
- 80 g sera żółtego
- 4 łyżki gęstej śmietany
- 2 łyżeczki curry
- pestki dyni
- olej
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Dynię pokrój w małą kostkę. Marchewki oraz ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Jedną cebulę drobno posiekaj. Pozostałe pokrój w talarki. Ser pokrój w kostkę.
2. W garnku zagotuj bulion. Na 2-3 łyżkach oleju zeszklij posiekaną cebulę. Wrzuć marchew oraz ziemniaki. Oprósz curry, smaż ok. 5 min. Przełóż do garnka. Na patelni przesmaż dynię (700 g). Wrzuć do garnka i gotuj, aż warzywa zmiękną. Rozdrobnij blenderem. Dopraw do smaku. Pozostałą cebulę oraz dynię przesmaż na oleju. Zupę przelej na talerze. Dodaj po kleksie śmietany, cebulę z dynią, ser oraz pestki.
Zobacz także: