Zupa dyniowa

Aktualizacja

Zupa dyniowa
Zupa dyniowa 123RF/PICSEL

Składniki

  • 1/2 szklanki śmietany
  • sól, pieprz
  • 3 łyżki oliwy
  • 1,5 l wywaru drobiowego
  • 1 cebula
  • 3 łyżki pestek z dyni
  • 1 kg (bez pestek i skóry) dyni
5-6 osób

Dynię pokroić w kostkę, cebulę posiekać. W garnku na rozgrzanej oliwie zeszklić cebulę, dodać dynię i po chwili smażenia zalać wywarem. Gotować do całkowitej miękkości dyni i zmiksować.

Zupę po zmiksowaniu należy jeszcze raz zagotować i ewentualnie doprawić solą i pieprzem. Podawać z małymi pierożkami mięsnymi (tortellini, ravioli), posypać pestkami dyni, polać śmietaną.

Wypróbuj też inne przepisy na dynię:
Ryżowe ciasto z dynią
Pikantna zapiekanka z dyni

„Ewa gotuje”: Kalafior marynowanyPolsat
Smacznego
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?