Zupa grzybowa
Przygotowanie:
Włoszczyznę i ziemniaki obrać, oczyścić, opłukać, pokroić na nieduże kawałki. Grzyby oczyścić, duże przekroić na połowę. Odłożyć kilka do dekoracji.
W dużym rondlu rozgrzać 3 łyżki masła, włożyć włoszczyznę i ziemniaki, smażyć na małym ogniu, aż zmiękną. Dodać grzyby, dusić jeszcze 10 minut. Wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, gotować 30 minut na średnim ogniu.
Odłożone grzyby pokroić w plasterki, usmażyć na łyżce masła na złoty kolor. Nasiona dyni uprażyć na patelni bez tłuszczu, ostudzić.
Tymianek opłukać, kilka gałązek zostawić, pozostałe posiekać, dodać do zupy. Gotową zupę zmiksować, kiedy lekko podstygnie, dodać śmietanę, wymieszać. Doprawić solą i pieprzem.
Przed podaniem podgrzać, aby była gorąca. Na talerzach udekorować plasterkami usmażonych grzybów, pestkami dyni, tymiankiem i kilkoma kroplami octu balsamicznego.
Zobacz także: