Zupa grzybowa z łazankami
Świąteczna tradycja.

Zupa:12 kapeluszy suszonych prawdziwkówmarchewpietruszkaporseler10 ziaren pieprzu sok z cytrynysólpieprz
Łazanki:250 g mąki3 jajkasól
Zupa:Grzyby umyj, zalej zimną wodą w takiej ilości, by je przykryła, i mocz około 2 godzin. W tej samej wodzie ugotuj grzyby na małym ogniu pod przykryciem (ok. 20 minut). Warzywa umyj i obierz, wlej 1,5 litra wody,dodaj wywar grzybowy oraz ziarna pieprzu. Gotuj 30 minut. Przecedź. Dopraw solą, pieprzem i sokiem z cytryny.Dodaj grzyby pokrojone w cienkie paski oraz łazanki.
Łazanki:Przesianą mąkę wysyp na stolnicę w kopczyk, wbij jajka i posól. Zagnieć twarde ciasto. Cienko je rozwałkuj. Pokrój nożem w niedużą kostkę. Ugotuj w dużej ilości osolonej wody (ok. 5 minut), a następnie odcedź.
Czas przygotowania: godzina + 2 godziny moczenia grzybów
Przepis dla 6 osób
Przepis pochodzi z książki "Potrawy wigilijne"
