Zupa gulaszowa
Przygotowanie:
Wołowinę umyć, osuszyć, pokroić w grubą kostkę. Warzywa w zależności od rodzaju obrać, oczyścić. Marchewkę, pietruszkę i czosnek pociąć w plasterki, cebule w piórka, a seler i paprykę w słupki. Ziemniaki pokroić w kostkę, zalać wodą, odstawić.
Mięso oprószyć mąką. Rozgrzać oliwę. Wrzucić mięso, zrumienić. Dodać warzywa (oprócz ziemniaków), smażyć chwilę. Posypać słodką papryką. Zalać wodą (1,5 litra), wrzucić ziarna pieprzu, listki laurowe i czosnek. Gotować pod przykryciem ok. 40 minut.
Ziemniaki odlać, wrzucić do garnka z mięsem i warzywami. Zupę gotować, aż ziemniaki staną się miękkie. Przyprawić do smaku. Śmietanę połączyć z koncentratem pomidorowym. Wymieszać z kilkoma łyżkami zupy, wlać do garnka. Doprawić do smaku.
Zobacz także: