Zupa jarzynowa uczta dla podniebienia
Cztery osoby, dla których ugotujesz zupę, będą zadowolone.
Umyj udko i pierś z kurczaka. Przełóż do garnka i zalej wodą. Wrzuć liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotuj na średnim ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyjmij pierś. Pokrój w kostkę i odstaw na bok. Obierz marchew, seler oraz pietruszkę. Pokrój w kosteczkę i włóż do garnka.
Po około pięciu minutach dodaj obrane i pokrojone ziemniaki oraz kalarepę. Umyj i oczyść z nasion paprykę. Pokrój ją w niedużą kostkę i dodaj do zupy razem z dynią.
Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie. Umyj szczypiorek i natkę pietruszki. Osusz i posiekaj. Zgaś ogień i wlej do garnka łyżkę śmietany kremówki, wymieszaj. Gorącą zupę rozlej do miseczek lub talerzy. Każdą porcję posyp zieleniną.
Składniki
- 1 udko z kurczaka
- 1 pierś z kurczaka
- 4 duże ziemniaki
- 1 marchew
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka pokrojonej w kosteczkę dyni
- 1 pietruszka
- 1/4 selera
- 1 mała kalarepa
- 2 liście laurowe
- 2 ziarna ziela angielskiego
- 1 łyżka śmietany 30 proc.
- po pół pęczka szczypiorku i natki pietruszki
- sól
- pieprz