Zupa jarzynowa uczta dla podniebienia
Cztery osoby, dla których ugotujesz zupę, będą zadowolone.
Umyj udko i pierś z kurczaka. Przełóż do garnka i zalej wodą. Wrzuć liście laurowe i ziarna ziela angielskiego. Gotuj na średnim ogniu około 20 minut. Po tym czasie wyjmij pierś. Pokrój w kostkę i odstaw na bok. Obierz marchew, seler oraz pietruszkę. Pokrój w kosteczkę i włóż do garnka.
Po około pięciu minutach dodaj obrane i pokrojone ziemniaki oraz kalarepę. Umyj i oczyść z nasion paprykę. Pokrój ją w niedużą kostkę i dodaj do zupy razem z dynią.
Zmniejsz ogień, przykryj garnek i gotuj, aż wszystkie składniki będą miękkie. Umyj szczypiorek i natkę pietruszki. Osusz i posiekaj. Zgaś ogień i wlej do garnka łyżkę śmietany kremówki, wymieszaj. Gorącą zupę rozlej do miseczek lub talerzy. Każdą porcję posyp zieleniną.