Zupa jarzynowa z klopsikami i koperkiem
Składniki
- 2 marchewki
- 1 seler
- 1 por
- 2 pietruszki
- 4 ziemniaki
- 5 skrzydełek kurczaka
- 500 g mięsa mielonego (najlepiej z udźca indyczego wymieszanego z łopatką wieprzową)
- 1 cebula
- koperek
- 2 liście laurowe
- 3 łyżki mąki
- 2 jajka
- 3 ziarna ziela angielskiego
- sól
- świeżo mielony pieprz
- 1 łyżka śmietany
Umyj skrzydełka i przełóż je do garnka z wodą. Dodaj ziele angielskie i liście laurowe oraz obraną, pokrojoną włoszczyznę i ziemniaki. Gotuj na małym ogniu około 20 minut.
Obierz i drobno posiekaj cebulę. Wymieszaj ją z mięsem mielonym. Dodaj jajka, mąkę, sól i pieprz. Uformuj klopsiki.
Wrzuć delikatnie klopsiki do gotującej się zupy i gotuj jeszcze około kwadransa.
Umyj i posiekaj koperek. Wrzuć go do garnka. Zabiel zupę śmietaną. Rozlej do talerzy.
Zobacz także: