Zupa kalafiorowa
Smakowita zupa pełna witamin. Prosty przepis, a ucieszy wszystkich domowników!

Składniki
- 2 łyżki oliwy
- 1 łyżka masła
- 1 cebula
- 2 marchewki
- 4 duże ziemniaki
- 600 g kalafiora
- 1,5 litra bulionu
- pół pęczka posiekanego koperku
- 100 g śmietany 18 %
Sposób przygotowania:
Na oliwie z masłem szklimy pokrojoną w kosteczkę cebulę. Po 3 minutach dodajemy obraną i pokrojoną w plasterki marchewkę oraz ziemniaki. Po 5 minutach wrzucamy kalafiora pociętego na małe różyczki. Wlewamy gorący bulion. Zupę gotujemy około 25 minut, do miękkości warzyw. Po tym czasie dodajemy śmietankę i posiekany koperek. Nasza kalafiorowa jest gotowa. Smacznego!