Zupa kalafiorowa
W chłodne dni nic nie smakuje tak wyśmienicie, jak talerz gorącej zupy. Polecamy prosty przepis na rozgrzewającą kalafiorową.

Składniki
- kalafior
- 250 g włoszczyzny
- ok. 2 litry wody
- 250 ml mleka
- 20 g masła
- 30 g mąki
- sól
- 2 żółtka
- koperek
Sposób przygotowania:
Warzywa umyj, oczyść, zalej wrzącą wodą, dodaj masło i zagotuj wywar. Kalafior obierz z zielonych liści, umyj i podziel na małe różyczki. Do przecedzonego wywaru wrzuć kalafiora i gotuj do miękkości.
Dorzuć mąkę wymieszaną z 125 ml mleka i zagotuj, żółtka również dokładnie wymieszaj z resztą mleka i wlej do wywaru. Dodaj sól do smaku. Podawaj z siekanym koperkiem. Smacznego!