Zupa kalafiorowa z jabłkami
Lekka i smaczna.
Składniki
- 1 1/2 l wywaru z jarzyn
- 1/2 kalafiora podzielonego na różyczki
- 1 kwaśne jabłko pokrojone w plasterki
- 1 marchewka starta na tarce o dużych oczkach
- 1 cebula drobno posiekana
- 2 ząbki czosnku drobno posiekane
- 100 ml śmietanki kremówki
- 3 ziemniaki pokrojone w kostkę
- 1 ogórek kiszony pokrojony w kostkę
- sól
- pieprz
- 1 łyżka koperku posiekanego
- 1 łyżka masła
- szczypta cynamonu
- szczypta gałki muszkatołowej
W garnku rozgrzej masło, wrzuć cebulę, czosnek i marchewkę, wymieszaj, ziemniaki, kalafiora i gotuj przez 15 minut. Dodaj jabłko i ogórka i doprowadź do wrzenia.
Na koniec wlej śmietanę, wsyp gałkę muszkatołową,cynamon oraz koperek.
Wlej śmietanę i zagotuj wraz z gałką muszkatołową i cynamonem. Na koniec udekoruj koperkiem.