Zupa kminkowa

Bazą zupy kminkowej jest domowy bulion drobiowy, choć równie dobrze może to być wywar jarzynowy.

Zupa kminkowa
Zupa kminkowamateriały prasowe

Składniki

  • 1½ l wywaru na kurczaku
  • kilka łyżek kminku
  • 1 łyżka masła
  • 1 łyżka mąki

na kluseczki

  • ½ szklanki kaszy manny
  • 2 łyżki masła
  • 1 jajko
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól

Przygotowanie:

Bulion przelać do garnka i zagotować. Wsypać kminek (liczba łyżek zależy od tego, jak intensywną chcemy mieć zupę). Przykryć i gotować przez 30 minut.

W tym czasie zrobić kluseczki. Miękkie masło utrzeć, wybić jajko i miksować dalej. Wsypać grysik i wymieszać robotem. Przyprawić solą i gałką muszkatołową. Odstawić na 20-25 minut, by kasza spęczniała. Po tym czasie, za pomocą łyżki, uformować kluski i ugotować je w osolonym wrzątku. Następnie zahartować w zimnej wodzie i odcedzić na sitku.

Zupę przelać przez gęste sito. Na patelni roztopić masło. Wsypać mąkę i zrobić zasmażkę. Wlać 2 chochle zupy, wymieszać i przełożyć do garnka. Zagotować i od razu podawać z kluseczkami z kaszy manny. Udekorować natką pietruszki.

"Ewa gotuje": Zupa kminkowa, czyli gotowanie po krakowskuPolsat

Przepis pochodzi z programu "Ewa gotuje", który możesz zobaczyć na antenie Polsat w każdą sobotę o godz. 10.10.

Zobacz także:

Styl.pl
Polsat
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?