Zupa krem brokułowy z jajkiem

Składniki
- sól
- 1 kg brokuły
- 4 jajka
- pieprz
- 2 łyżki masło
- 1 szklanka śmietana 18%
- 4 małe ziemniaki
- cebula
- gałka muszkatolowa
- 1-2 pietruszka
- 1-2 marchewka
- 1 i 1/2 l bulion
5-6 osób
Warzywa obrać, umyć, osuszyć, pokroić na mniejsze kawałki, przesmażyć na lekko rozgrzanym maśle, zalać gorącym bulionem, dodać świeżo mielony pieprz i gotować ok. 25 minut. Ugotować (ok. 10 minut) na twardo jajka, zalać zimną wodą.
Brokuły pokroić, dodać do gotującej się zupy i gotować razem 8-12 minut. Kilka różyczek delikatnie wyjąć łyżką cedzakową i odłożyć do dekoracji. Do zupy dodać śmietanę, jeśli trzeba, doprawić solą, pieprzem i szczyptą cukru oraz tartą gałką muszkatołową.
Zupę zmiksować blenderem lub przetrzeć przez sito. Jeszcze raz zagotować, dosmaczyć. Obrać jajka, posiekać. Podawać zupę posypaną jajkami, udekorować odłożonymi wcześniej różyczkami brokułów. Można również posypać tartym żółtym serem.