Zupa krem z białych szparagów
Sezon na szparagi w pełni! Wypróbuj przepis na aksamitną, aromatyczną zupę z białymi szparagami.
Składniki
- 2 pęczki białych szparagów
- 4 ziemniaki
- 1 szklanka bulionu
- 2 cebule
- 2 łyżki śmietany
- sól, pieprz
- ocet balsamiczny
- 1 szczypta gałki muszkatołowej
- masło do smażenia
Sposób przygotowania:
1. Szparagi i ziemniaki umyj, obierz i pokrój na kawałki. Zalej je gorącym bulionem i gotuj do miękkości.
2. W międzyczasie drobno posiekaj cebulę i zeszklij ją na maśle, po czym dorzuć do gotujących się warzyw. Gdy będą miękkie, zmiksuj je na gładki krem, dodając śmietanę. Po zmiksowaniu przetrzyj krem przez sitko. Dopraw solą i pieprzem oraz zmieloną gałką muszkatołową. Na koniec skrop zupę octem balsamicznym.
Zobacz także: