Zupa krem z buraka

Młode listki i korzenie buraka ćwikłowego, zawierają mnóstwo witamin, żelaza oraz wapnia. Wypróbuj przepis na pyszny krem z buraka.

Najmniejszymi listkami botwinki udekoruj zupę na talerzach
Najmniejszymi listkami botwinki udekoruj zupę na talerzach123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 pęczki botwinki
  • marchew
  • pietruszka
  • kawałek selera
  • bulion warzywny lub mięsny
  • po łyżce nasion dyni i lnu
  • śmietana
  • sól i pieprz

Sposób przygotowania:

1. Buraczki z botwiny, marchew, pietruszkę i seler pokrój w kostkę. Włóż do garnka i zalej bulionem (2-3 centymetry ponad warzywa), Gotuj na małym ogniu przez 15 minut.

2. Pięć minut przed końcem gotowania dodaj pokrojone liście botwiny. Pestki dyni i ziarna lnu podpraż na suchej patelni. Zmiksuj zupę, dodaj śmietanę i ziarna.

Zobacz także:

Sałatka z buraków z kozim seremStyl.pl
Na żywo
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?