Zupa krem z cukinii
Cukinia jest wrażliwa na zimno, dlatego nie przechowuj jej w lodówce, bo szybko traci aromat.
Obraną cebulę kroimy w piórka, umytą cukinię w kostkę, tak samo jak obrane i umyte ziemniaki. Z gałązki rozmarynu obrywamy listki i siekamy. Z cytryny wyciskamy sok. Plastry łososia oddzielamy i kroimy w paski.
W garnku rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy cukinię, ziemniaki i połowę posiekanego rozmarynu, podsmażamy 3-4 minuty, ciągle mieszając. Wlewamy bulion warzywny, sok z cytryny, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, całość miksujemy blenderem na krem, ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą.
Zupę rozlewamy do głębokich talerzy lub miseczek. Na wierzchu kładziemy kilka pasków wędzonego łososia, łyżkę schłodzonej śmietany i posypujemy posiekanym rozmarynem. Podajemy z czosnkową bagietką lub tostami.
Zobacz także: