Reklama

Zupa krem z cukinii

Cukinia jest wrażliwa na zimno, dlatego nie przechowuj jej w lodówce, bo szybko traci aromat.

Składniki

  • 750 g cukinii
  • cebula
  • 300 g ziemniaków
  • gałązka rozmarynu
  • cytryna
  • 1 l bulionu warzywnego
  • 1–2 łyżeczki cukru
  • 100 g wędzonego łososia
  • 100 ml śmietany
  • sól, pieprz
  • olej

 

Obraną cebulę kroimy w piórka, umytą cukinię w kostkę, tak samo jak obrane i umyte ziemniaki. Z gałązki rozmarynu obrywamy listki i siekamy. Z cytryny wyciskamy sok. Plastry łososia oddzielamy i kroimy w paski. 

W garnku rozgrzewamy olej i krótko podsmażamy cebulę. Następnie dodajemy cukinię, ziemniaki i połowę posiekanego rozmarynu, podsmażamy 3-4 minuty, ciągle mieszając. Wlewamy bulion warzywny, sok z cytryny, doprawiamy świeżo zmielonym pieprzem, solą i gotujemy pod przykryciem na wolnym ogniu ok. 15 minut. Kiedy warzywa będą miękkie, całość miksujemy blenderem na krem, ewentualnie doprawiamy pieprzem i solą. 

Reklama

Zupę rozlewamy do głębokich talerzy lub miseczek. Na wierzchu kładziemy kilka pasków wędzonego łososia, łyżkę schłodzonej śmietany i posypujemy posiekanym rozmarynem. Podajemy z czosnkową bagietką lub tostami.

Zobacz także:

Rewia
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy