Zupa krem z dyni i gruszki
Oryginalne połączenie smaków. Dynia od lat podbija nasze stoły. Jej szerokie zastosowania zaskakuje szefów kuchni na całym świecie. Robi się z niej kompot, idealnie pasuje do sałatek i surówek. Jednak tym razem proponujemy przepis na krem.
Sposób przygotowania:
Dynię pokrój w kostkę. Gruszki obierz, wytnij gniazda nasienne i również pokrój w kostkę.
W garnku rozpuść masło, dodaj pokrojoną cebulę i zeszklij ją na bardzo małym ogniu. Dodaj kawałki gruszki i smaż około 5 minut, co jakiś czas mieszając. Wrzuć pokrojoną dynię i jeszcze podsmaż. Zmiksuj.
W drugim rondelku zagotuj wino, dodaj gorący bulion, gałkę muszkatołową i cynamon. Gotuj 2 minuty i wlej śmietanę. Następnie przelej do naczynia z dynią, dopraw solą i zagotuj.
Zupę podawaj posypaną pieprzem, cynamonem i gałką muszkatołową.
Zobacz także: