Zupa krem z grzankami i serem
Kapusta w całkiem nowym wydaniu. Szybko, pysznie i zdrowo.
1. Umyty i osuszony koperek oraz natkę drobno siekamy. Z umytej kapusty wycinamy głąb i cienko szatkujemy liście. Obraną cebulę kroimy w kostkę. Papryczkę chili przekrawamy na pół, usuwamy pestki i kroimy w cienkie paski. Obrane i opłukane ziemniaki kroimy w kostkę.
2. W garnku rozpuszczamy dwie łyżki masła, dodajemy cebulę, kapustę i podsmażamy dwie,trzy minuty, cały czas mieszając. Następnie zalewamy bulionem, dodajemy ziemniaki, doprawiamy pieprzem, solą, kminkiem i gotujemy, aż warzywa będą miękkie. Zupę miksujemy blenderem na krem. Dodajemy ser i gotujemy chwilę, by się rozpuścił. Na koniec zaprawiamy śmietaną, wsypujemy koperek, natkę pietruszki, papryczkę chili, mieszamy.
3. Kromki pieczywa kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy dwie łyżki masła i podsmażamy grzanki na jasnozłoty kolor. Dodajemy do zupy i podajemy.
Zobacz także: