Reklama

Zupa-krem z porów

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki Składniki na 4 porcje:

  • sól
  • groszek ptysiowy
  • 2 ząbki czosnek
  • 2 łyżki masło
  • szczypta pieprz mielony
  • 3 por
  • 1,5 litra bulion
  • 4 łyżki śmietana
  • szczypta gałka muszkatolowa
  • 3-4 ziemniaki

Pory myjemy, odcinamy korzonki i zielony pióropusz, a resztę kroimy w talarki (trochę talarków możemy zostawić do dekoracji). Ziemniaki obieramy i kroimy w kostkę. Na patelni rozpuszczamy masło i przez ok. 5 min. podsmażamy pory oraz ziemniaki. Dodajemy przeciśnięty przez praskę czosnek, solimy, pieprzymy i doprawiamy gałką muszkatołową.

Podsmażone warzywa wrzucamy do garnka z bulionem i gotujemy ok. 20 min. Pod koniec gotowania dodajemy śmietanę. Miksujemy na gładki krem. Zupę podajemy z kilkoma krążkami surowego pora, groszkiem ptysiowym albo grzankami. Można ją też posypać prażonymi pestkami dyni albo słonecznika.

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy