Reklama

Zupa krem z porów

Składniki

  • 75 dag porów
  • łyżka mąki
  • 2 łyżki masła
  • pół szklanki białego wina
  • 4 łyżki bulionu warzywnego
  • pół szklanki śmietany
  • 30 dag piersi z kurczaka
  • sól i pieprz
  • 20 dag sera pleśniowego
  • 2 kromki pieczywa
  • oliwa

W garnku rozpuść masło, wrzuć pokrojone pory i duś około 5 minut. Całość oprósz mąką, polej winem, 3 szklankami wody oraz śmietaną. Zagotuj, wlej bulion i gotuj jeszcze 15 minut. Pod koniec gotowania wrzuć ser i dopraw do smaku solą i pieprzem. Zupę zmiksuj.

Filety z kurczaka i pieczywo pokrój w kostkę i usmaż na rozgrzanej oliwie. 

Gotową zupę przelej do miseczek. Udekoruj pokrojonymi plasterkami zielonej części pora.  

Zupę możesz również podać z kawałkami bagietki zapieczonej z masełkiem czosnkowym.

Reklama

Kiedy warto sięgnąć po kuracje z sodą



Na Żywo
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy