Zupa "Krwawa Mary"

Składniki
- 800 g przecieru pomidorowego
- 250 ml bulionu warzywnego
- 4 łodygi selera naciowego
- 1 papryczka chili
- 1 szalotka
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- kilka kropli sosu tabasco
- garść świeżej bazylii
- szczypta gałki muszkatołowej
- sól i pieprz
- sok z cytryny
Przygotowanie:
Na dno rondla wlać oliwę. Na niej obsmażyć pokrojoną w kostkę szalotkę. Kiedy się zeszkli, dodać chili i smażyć wszystko minutę. Dodać przecier i bulion. Całość gotować 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodać pokrojony w talarki seler naciowy, świeżą bazylię i doprawić tabasco, gałką oraz solą i pieprzem. Zupę podawać skropioną oliwą, sokiem z cytryny i posypaną ziołami.
Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Dieta ze smakiem"
