Reklama

Zupa "Krwawa Mary"

Składniki

  • 800 g przecieru pomidorowego
  • 250 ml bulionu warzywnego
  • 4 łodygi selera naciowego
  • 1 papryczka chili
  • 1 szalotka
  • 1 łyżka oliwy z oliwek
  • kilka kropli sosu tabasco
  • garść świeżej bazylii
  • szczypta gałki muszkatołowej
  • sól i pieprz
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Na dno rondla wlać oliwę. Na niej obsmażyć pokrojoną w kostkę szalotkę. Kiedy się zeszkli, dodać chili i smażyć wszystko minutę. Dodać przecier i bulion. Całość gotować 15 minut. Na 5 minut przed końcem dodać pokrojony w talarki seler naciowy, świeżą bazylię i doprawić tabasco, gałką oraz solą i pieprzem. Zupę podawać skropioną oliwą, sokiem z cytryny i posypaną ziołami.

Przepis pochodzi z książki Kingi Paruzel "Dieta ze smakiem"

Reklama
Styl.pl/materiały prasowe
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy