Zupa mocno pomidorowa z grzankami
Dodaj do zupy pokruszoną fetę lub startą na tarce mozzarellę, a zupa śmiało wystarczy jako cały obiad.
Składniki
- 4 puszki pomidorów
- 15 dag pomidorków cherry
- 2 łyżki koncentratu pomidorowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1/2 szklanki soku pomarańczowego
- 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
- 4 kromki chleba tostowego
- 4 dymki
- 2 gałązki bazylii
- 2 ząbki czosnku
- 1 papryczka chili
- 5 łyżek oliwy
- sól, pieprz, kmin rzymski, cukier
Przygotowanie:
Dymkę umyć, pokroić, czosnek i papryczkę chili (bez nasion) posiekać. Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć czosnek, cebulkę, chili, łyżeczkę cukru i kmin.
Dodać koncentrat, pomidory z puszki, bulion i sok, gotować 20 minut. Zmiksować.
Pomidorki cherry przepołowić, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie oliwy. Zupę podawać z pomidorkami, kleksem śmietany, bazylią, szczypiorem od dymki i grzankami.
Zobacz także: