Reklama

Zupa mocno pomidorowa z grzankami

Dodaj do zupy pokruszoną fetę lub startą na tarce mozzarellę, a zupa śmiało wystarczy jako cały obiad.

Składniki

  • 4 puszki pomidorów
  • 15 dag pomidorków cherry
  • 2 łyżki koncentratu pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1/2 szklanki soku pomarańczowego
  • 1/2 szklanki śmietany 22 proc.
  • 4 kromki chleba tostowego
  • 4 dymki
  • 2 gałązki bazylii
  • 2 ząbki czosnku
  • 1 papryczka chili
  • 5 łyżek oliwy
  • sól, pieprz, kmin rzymski, cukier

Przygotowanie:

Dymkę umyć, pokroić, czosnek i papryczkę chili (bez nasion) posiekać. Na 2 łyżkach oliwy podsmażyć czosnek, cebulkę, chili, łyżeczkę cukru i kmin.

Dodać koncentrat, pomidory z puszki, bulion i sok, gotować 20 minut. Zmiksować.

Pomidorki cherry przepołowić, podsmażyć na 2 łyżkach oliwy. Chleb pokroić w kostkę, zrumienić na reszcie oliwy. Zupę podawać z pomidorkami, kleksem śmietany, bazylią, szczypiorem od dymki i grzankami.

Zobacz także:

Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy