Zupa paprykowa
Przepis pochodzi z książki "Dieta uzdrawiająca organizm" Magdaleny Makarowskiej.

Składniki
- 1 czerwona papryka
- 1 szklanka pokrojonych pomidorów lub soku pomidorowego bez cukru
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- zioła prowansalskie, bazylia, oregano, pieprz czarny, opcjonalnie szczypta chili
- 2 łyżeczki oliwy
- 1 szklanka bulionu
- świeża natka pietruszki
- ½ łyżeczki nasion czarnuszki uprażone na suchej patelni przez 30 sekund
- 1 łyżeczka pesto bazyliowego
Przygotowanie:
Paprykę kroimy i smażymy z cebulką na oliwie. Dodajemy czosnek i przekładamy do garnka. Zalewamy pomidorami i bulionem, dodajemy pieprz, chili i świeżą oraz zioła prowansalskie i zagotowujemy. Miksujemy zupę na krem. Podajemy posypane natką i czarnuszką oraz łyżeczką pesto bazyliowego.

Zobacz także: