Zupa paprykowa

Przepis na szybkie, rozgrzewające danie.

Zupa paprykowa
Zupa paprykowa123RF/PICSEL

Składniki

  • 2 czerwone papryki
  • mała cebula
  • łyżka masła
  • łyżka mielonej słodkiej papryki
  • łyżeczka przecieru pomidorowego
  • litr bulionu warzywnego
  • ● ząbek czosnku ● 2-3 łyżki śmietany ● świeży rozmaryn ● sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.

2. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cebulę oraz paprykę i chwilę podsmażamy. Doprawiamy papryką w proszku, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze kilka minut.

3. Wlewamy wywar warzywny, wrzucamy posiekany czosnek i gotujemy ok. 20 minut. Odstawiamy z ognia, a kiedy zupa nieco przestygnie, miksujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Ozdabiamy listkami rozmarynu.

Zobacz także:

Zupa dyniowa z salsą z oliwekStyl.pl
Rewia
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas