Zupa paprykowa
Przepis na szybkie, rozgrzewające danie.
Składniki
- 2 czerwone papryki
- mała cebula
- łyżka masła
- łyżka mielonej słodkiej papryki
- łyżeczka przecieru pomidorowego
- litr bulionu warzywnego
- ● ząbek czosnku ● 2-3 łyżki śmietany ● świeży rozmaryn ● sól, pieprz
Sposób przygotowania:
1. Papryki myjemy, usuwamy z nich gniazda nasienne i kroimy w kostkę. Cebulę obieramy i drobno siekamy.
2. W garnku roztapiamy masło, dodajemy cebulę oraz paprykę i chwilę podsmażamy. Doprawiamy papryką w proszku, dodajemy przecier pomidorowy i gotujemy jeszcze kilka minut.
3. Wlewamy wywar warzywny, wrzucamy posiekany czosnek i gotujemy ok. 20 minut. Odstawiamy z ognia, a kiedy zupa nieco przestygnie, miksujemy na gładki krem. Na koniec dodajemy śmietanę, doprawiamy solą i pieprzem. Ozdabiamy listkami rozmarynu.
Zobacz także: