Zupa pomidorowa z grissini
W sezonie ugotuj tę zupę ze świeżych pomidorów. Wzbogać jej smak mieszanką świeżych lub suszonych ziół włoskich.
Składniki na 4-6 porcji: 800 ml bulionu drobiowo-wołowego, 3 puszki pomidorów krojonych, 15 dag koziego twarożku, 1 paczka włoskich paluszków grissini, 1 duża cebula, 1 łyżka oliwy, 1-2 łyżki miodu naturalnego, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, kilka listków świeżej bazylii l sól, pieprz świeżo mielony
Cebulę umyć, obrać, pokroić w drobną kostkę. Zeszklić ją na oliwie, dodać pomidory z puszki wraz z zalewą, dusić pod przykryciem ok. pół godziny, zmiksować.
Do pomidorów dodać bulion, koncentrat, doprawić solą, pieprzem, miodem, gotować ok. 10 minut. 3 Podawać z grissini i kulką koziego twarożku, udekorować posiekaną bazylią.