Zupa pomidorowa z serem i ziołowym sosem

Pomidory królują do końca lata. Wkrótce powiemy im: „addio” i znikną z naszych stołów. Delektujmy się więc, póki są!

Zamiast obierać pomidory ze skóry, można je pokroić, dusić godzinę, a potem przetrzeć przez sito (zostaną i skórki, i pestki)
Zamiast obierać pomidory ze skóry, można je pokroić, dusić godzinę, a potem przetrzeć przez sito (zostaną i skórki, i pestki)123RF/PICSEL

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka mąki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 10 dag świeżego koziego sera
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 gałązek tymianku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki curry
  • sól, pieprz

Sposób przygotowania:

1. Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórę, pokroić.

2. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na łyżce oliwy, stale mieszając. Dodać koncentrat, mąkę i curry, przesmażyć. Przełożyć do garnka, dodać pokrojone pomidory, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 15 minut. Zmiksować.

3. Z cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, wymieszać z posiekanym tymiankiem i pozostałą oliwą, doprawić. Zupę dekorować tymiankowym sosem i pokruszonym serem.

Zobacz także:

Frittata z pomidoramiStyl.pl
Twoje Imperium
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas