Reklama

Zupa serowa

Idealna propozycja dla miłośników kremowych zup.

Czas przyrządzenia: 10-30 minut
Składniki dla: 3-4 osób

Składniki

  • 4 plasterki szynki parmeńskiej lub boczku
  • 2 łyżki mąki
  • 5 łyżek wytrawnego białego wina
  • 5 dag sera topionego
  • sól
  • 2,5 dag płatków migdałowych
  • 2 łyżeczki miodu
  • 400 ml bulionu
  • 12,5 dag sera gouda
  • 3 dag masła
  • 1 łyżka oliwi
  • 400 ml mleka
  • sok z cytryny

Przygotowanie:

Migdały zrumienić na suchej patelni. Szynkę pokroić, podsmażyć na chrupko na oliwie, osączyć z tłuszczu. Dymkę pokroić ukośnie. W garnku rozgrzać masło, oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z winem, bulionem i mlekiem. Mieszając, gotować 1-2 minuty. Na tłuszczu ze smażenia szynki podsmażyć dymkę. Wymieszać ją z szynką.

Tartą goudę i ser topiony dodać do beszamelu w garnku. Gotować do rozpuszczenia serów. Zupę przyprawić miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nalać do miseczek. Do każdej włożyć porcję szynki z dymką. Posypać płatkami migdałów.

Reklama

Zobacz także:

Życie na gorąco
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy