Zupa serowa
Idealna propozycja dla miłośników kremowych zup.

Składniki
- 4 plasterki szynki parmeńskiej lub boczku
- 2 łyżki mąki
- 5 łyżek wytrawnego białego wina
- 5 dag sera topionego
- sól
- 2,5 dag płatków migdałowych
- 2 łyżeczki miodu
- 400 ml bulionu
- 12,5 dag sera gouda
- 3 dag masła
- 1 łyżka oliwi
- 400 ml mleka
- sok z cytryny
3-4 osób
Przygotowanie:
Migdały zrumienić na suchej patelni. Szynkę pokroić, podsmażyć na chrupko na oliwie, osączyć z tłuszczu. Dymkę pokroić ukośnie. W garnku rozgrzać masło, oprószyć mąką, krótko zasmażyć. Zasmażkę wymieszać z winem, bulionem i mlekiem. Mieszając, gotować 1-2 minuty. Na tłuszczu ze smażenia szynki podsmażyć dymkę. Wymieszać ją z szynką.
Tartą goudę i ser topiony dodać do beszamelu w garnku. Gotować do rozpuszczenia serów. Zupę przyprawić miodem, sokiem z cytryny, solą i pieprzem. Nalać do miseczek. Do każdej włożyć porcję szynki z dymką. Posypać płatkami migdałów.
Zobacz także: