Zupa serowa z brokułami
Ser dodaje smaku każdej potrawie, ale sam też jest doskonałą bazą wielu dań.
Składniki
- 1 l bulionu warzywnego
- 1 cebula
- 10 dag kremowego serka topionego
- 10 dag startego sera cheddar (albo innego żółtego o ostrym smaku)
- 2 ziemniaki
- 1/2 brokuła
- 4 kromki chleba tostowego
- 1 łyżka oliwy z oliwek
- 2 łyżki masła
- sól, pieprz, gałka muszkatołowa, mielony kminek
Sposób przygotowania:
1. Brokuł umyć, podzielić na różyczki, zblanszować lub krótko podgotować na parze (ma trochę zmięknąć, lecz pozostać jędrny i ciemnozielony). Odsączyć i odłożyć.
2. Chleb posmarować z obu stron masłem, pokroić w szerokie paski, zrumienić na patelni.
3. Cebulę obrać, pokroić w piórka, zeszklić w garnku na oliwie. Wlać bulion, dodać pokrojone w drobną kostkę ziemniaki i serek topiony. Gotować około 20 minut. Doprawić do smaku, wsypać starty ser. Gotować na małym ogniu, aż ser zacznie się rozpuszczać. Zdjąć z ognia, zupę zmiksować.
4. Rozlać do miseczek, włożyć kawałki brokuła. Podawać z grzankami.
Zobacz także: