Zupa serowa z żeberkami

Soczyste i aromatyczne. Pieczone, gotowane lub z grilla. Żeberka to jedno z naszych ulubionych mięs- wypróbuj je w ciekawej wersji z zupą serową!

Zaostrzysz smak zupy, jeśli pod koniec gotowania dodasz 2 roztarte ząbki czosnku
Zaostrzysz smak zupy, jeśli pod koniec gotowania dodasz 2 roztarte ząbki czosnku123RF/PICSEL

Składniki

  • 200 g startego sera żółtego, np. goudy, ementalera
  • ser topiony (3 trójkąty)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 400 g wędzonych żeberek
  • czubata łyżka mąki
  • 1 cebula
  • niecała szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • pieprz biały
  • masło klarowane

Sposób przygotowania:

1. Żeberka zalej wywarem i ugotuj do miękkości, wyjmij, pokrój na mniejsze kawałki.

2. Do gorącego wywaru dodaj serki topione i mieszaj trzepaczką, aż się rozpuszczą. Cebulę podduś na maśle, oprósz mąką i dodaj do wywaru z serkami. Wlej też mleko wymieszane ze startym serem. Dalej podgrzewając mieszaj, aż ser się rozpuści.

3. Zestaw zupę z ognia. Mieszając ją trzepaczką, połącz z żółtkami. Do porcji zupy włóż żeberka. Serwuj z pieczywem.

Zobacz także:

„Droga przez mąkę”, czyli rozmowy o literaturze i kuchniStyl.pl
Świat & Ludzie
Masz sugestie, uwagi albo widzisz błąd?
Dołącz do nas