Reklama

Zupa serowa z żeberkami

Soczyste i aromatyczne. Pieczone, gotowane lub z grilla. Żeberka to jedno z naszych ulubionych mięs- wypróbuj je w ciekawej wersji z zupą serową!

Składniki

  • 200 g startego sera żółtego, np. goudy, ementalera
  • ser topiony (3 trójkąty)
  • 1 l wywaru warzywnego
  • 400 g wędzonych żeberek
  • czubata łyżka mąki
  • 1 cebula
  • niecała szklanka mleka
  • 3 żółtka
  • pieprz biały
  • masło klarowane

Sposób przygotowania:

1. Żeberka zalej wywarem i ugotuj do miękkości, wyjmij, pokrój na mniejsze kawałki. 

2. Do gorącego wywaru dodaj serki topione i mieszaj trzepaczką, aż się rozpuszczą. Cebulę podduś na maśle, oprósz mąką i dodaj do wywaru z serkami. Wlej też mleko wymieszane ze startym serem. Dalej podgrzewając mieszaj, aż ser się rozpuści. 

3. Zestaw zupę z ognia. Mieszając ją trzepaczką, połącz z żółtkami. Do porcji zupy włóż żeberka. Serwuj z pieczywem. 

Zobacz także:

Reklama
Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy