Reklama

Zupa z brązowej soczewicy

Pożywna i zdrowa zupa na jesienne chłody.

Składniki na 4-5 porcji: 30 dag brązowej soczewicy, 2 marchewki, 1 pietruszka, mały kawałek selera, 2 ziemniaki, 1/2 średniej cukinii, 1 mała cebula, 1-2 ząbki czosnku, 15 dag wędzonego boczku, 1-1 i 1/2 l bulionu, 2 listki laurowe, po kilka ziarenek ziela angielskiego i czarnego pieprzu, 1 łyżka koncentratu pomidorowego, 1 łyżka oleju, 1/2 łyżeczki kminu rzymskiego, 1/2 łyżeczki ostrej mielonej papryki, sól, pieprz.

Marchewki, pietruszkę, seler oraz ziemniaki obierz, pokrój w kostkę. Cukinię umyj, pokrój w małą kostkę. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Boczek pokrój w niezbyt dużą kostkę. Soczewicę przepłucz pod bieżącą wodą.

Reklama

Na rozgrzaną patelnię wrzuć pokrojony boczek. Gdy zacznie się z niego wytapiać tłuszcz, dodaj cebulę oraz przeciśnięty przez praskę czosnek, mieszając zeszklij. Dodaj kmin, smaż mieszając 1-2 min. Całość przełóż do garnka, dodaj marchewki, pietruszkę, seler, ziemniaki oraz soczewicę. Wlej bulion, dodaj listki laurowe oraz ziaren-ka pieprzu i ziela angielskiego. Gotuj na średnim ogniu 30-40 minut aż soczewica będzie miękka.

Na patelni rozgrzej olej, wrzuć cukinię. Mieszając smaż 7-10 minut. Przełóż ją do garnka, dodaj koncentrat pomidorowy oraz ostrą mieloną  paprykę i całość gotuj jeszcze około 5 minut. Zupę dopraw do smaku solą oraz pieprzem.

Świat & Ludzie
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy