Zupa z buraka z maślanką
Warzywa i owoce lipca to jak widać moc witamin i zdrowia ukrytych pod rozgrzaną słońcem skórką, więc jeżeli macie ochotę na jakiś przysmak z nimi w roli głównej prezentujemy wam przepisy szefów kuchni prosto z Polsat Food Network!

Świeże smaki z Anną Olson, od poniedziałku do piątku o 7:00 i 7:30
Składniki
- 4 szklanki bulionu
- 500 g świeżych buraków, obranych i pokrojonych w kostkę
- 1 szklanka posiekanej cebuli
- ¾ marchewki, obranej i posiekanej
- 1 zmiażdżony ząbek czosnku
- 1 łyżka soku z cytryny
- 1 łyżeczka cukru
- 2 szklanki maślanki
- Sól i pieprz
- Koperek
Sposób przygotowania:
W garnku gotuj bulion, buraki, sok z cytryny, marchew, cebulę, cukier i czosnek przez około 40 minut. Jak buraki zmiękną, zblenduj mieszankę na konsystencję zupy-krem.
Dodaj maślankę, koperek i dopraw do smaku, a następnie schładzaj przez około 4 godziny.