Reklama

Reklama

Zupa z klopsikami

Sięgnij po paprykę. Zrobisz z niej zupę, sałatkę, potrawkę lub nadziejesz czymś pysznym. Teraz jest najlepsza!

Składniki na zupę

  • po 2 czerwone i żółte papryki
  • 1 litr soku pomidorowego
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 1 łyżka oleju
  • 2 gałązki bazylii

Składniki na klopsiki

  • 50 dag mięsa mielonego
  • 1 jajko
  • 1 czerstwa bułka
  • 20 dag bułki tartej
  • 3 łyżki oleju l sól, pieprz, majeranek, słodka papryka

Bułkę moczyć przez 15 minut w zimnej wodzie, odcisnąć. Jajko dobrze umyć, wbić do mięsa. Dodać sól, pieprz i majeranek do smaku. Masę mięsną wymieszać, dodać odciśniętą bułkę. Dobrze wyrobić, wilgotnymi dłońmi uformować małe klopsiki, usmażyć na oleju. 2 Papryki dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki. 

Na patelni rozgrzać olej, włożyć paprykę, smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty (uważać, żeby za mocno nie przypalić), przełożyć do głębszego rondla. 

Do rondla z papryką wlać sok pomidorowy i bulion, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu około 5 minut. Do zupy włożyć usmażone klopsy, podgrzewać jeszcze 5 minut. Wylać na talerze, udekorować listkami bazylii.

Zobacz także:

Reklama

Reklama

Reklama

Strona główna INTERIA.PL

Polecamy

Rekomendacje