Zupa z klopsikami
Sięgnij po paprykę. Zrobisz z niej zupę, sałatkę, potrawkę lub nadziejesz czymś pysznym. Teraz jest najlepsza!
Składniki
na zupę
- po 2 czerwone i żółte papryki
- 1 litr soku pomidorowego
- 2 szklanki bulionu warzywnego
- 1 łyżka oleju
- 2 gałązki bazylii
na klopsiki
- 50 dag mięsa mielonego
- 1 jajko
- 1 czerstwa bułka
- 20 dag bułki tartej
- 3 łyżki oleju l sól, pieprz, majeranek, słodka papryka
Bułkę moczyć przez 15 minut w zimnej wodzie, odcisnąć. Jajko dobrze umyć, wbić do mięsa. Dodać sól, pieprz i majeranek do smaku. Masę mięsną wymieszać, dodać odciśniętą bułkę. Dobrze wyrobić, wilgotnymi dłońmi uformować małe klopsiki, usmażyć na oleju. 2 Papryki dokładnie umyć, usunąć gniazda nasienne, pokroić w cienkie paseczki.
Na patelni rozgrzać olej, włożyć paprykę, smażyć na średnim ogniu przez 2-3 minuty (uważać, żeby za mocno nie przypalić), przełożyć do głębszego rondla.
Do rondla z papryką wlać sok pomidorowy i bulion, doprawić solą, pieprzem i słodką papryką, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu około 5 minut. Do zupy włożyć usmażone klopsy, podgrzewać jeszcze 5 minut. Wylać na talerze, udekorować listkami bazylii.
Zobacz także: