Reklama

Zupa z serem i ziołowym sosem

Zamiast obierać pomidory ze skóry, można je pokroić, dusić godzinę, a potem przetrzeć przez sito (zostaną i skórki, i pestki).

Składniki

  • 1 kg pomidorów
  • 1 mała cebula
  • 1 ząbek czosnku
  • 1 łyżka koncentratu pomidorowego
  • 1 cytryna
  • 1 łyżka mąki
  • 2 szklanki bulionu warzywnego
  • 10 dag świeżego koziego sera
  • 3 łyżki oliwy z oliwek
  • 6 gałązek tymianku
  • 1 łyżka miodu
  • 2 łyżki curry
  • sól, pieprz

Przygotowanie:

Pomidory sparzyć, zdjąć z nich skórę, pokroić. Cebulę i czosnek obrać, posiekać. Zeszklić na łyżce oliwy, stale mieszając. Dodać koncentrat, mąkę i curry, przesmażyć. Przełożyć do garnka, dodać pokrojone pomidory, wlać bulion, doprowadzić do wrzenia, gotować na małym ogniu 15 minut. Zmiksować.

Z cytryny zetrzeć skórkę, wycisnąć sok, wymieszać z posiekanym tymiankiem i pozostałą oliwą, doprawić. Zupę dekorować tymiankowym sosem i pokruszonym serem.

Zobacz także:


Reklama
Twoje Imperium
Reklama
Reklama
Reklama
Reklama
Strona główna INTERIA.PL
Polecamy