Zupa z soczewicą
Pożywna, zdrowa zupa z soczewicą- łatwa w przygotowaniu i bardzo smaczna.
Składniki
- 2/3 szklanki żółtej soczewicy
- 3 ziemniaki
- 1 cebula
- 2 ząbki czosnku
- 1 łodyga selera naciowego
- 1 łyżka curry
- 1 i ½ l bulionu warzywnego
- 1 papryczka chili
- 2 łyżki masła
- sól
- pieprz
Sposób przygotowania:
1. Soczewicę opłucz na sicie pod bieżącą wodą. Ziemniaki obierz, opłucz, pokrój w słupki. Cebulę obierz z łupin, drobno posiekaj. Z selera usuń włókna, pokrój w plasterki. Papryczkę posiekaj.
2. Na patelni rozgrzej masło. Dodaj cebulę i smaż, od czasu do czasu mieszając, ok. 2 min. Wrzuć ziemniaki, seler naciowy oraz przeciśnięty przez praskę czosnek. Oprósz curry, wymieszaj. Smaż ok. 5 min. Przełóż do garnka z gorącym bulionem. Wrzuć soczewicę. Gotuj 20-30 min (aż ziemniaki zmiękną). Dodaj papryczkę. Dopraw do smaku solą oraz pieprzem.
Zobacz także: