Zupa z soczewicy z kminem i kolendrą
Polubią ją nawet dzieci.

Składniki:
1,75 litra rosołu1, 5 szklanki soczewicy czerwonej1 duża cebula posiekana½ łyżeczki pieprzu cayenne1 marchewka pokrojona w dużą kostkę1 łyżka przecieru pomidorowego2 ząbki czosnku posiekane1 łyżeczka cukru2 łyżeczki kminu rzymskiego2 łyżeczki ziaren kolendryolej rzepakowy lub słonecznikowypieprzsólDo serwowania - cytryna pokrojona w podłużne ćwiartki, chlebek pita lub turecki lawasz.
Marchewkę i cebulę obieramy i kroimy w kostkę. Kolendrę rozcieramy w moździerzu. Czosnek obieramy i drobno siekamy. W garnku na oleju podsmażamy cebulę, czosnek, kolendrę, kmin rzymski, cayenne do momentu, aż cebula zbrązowieje. Dodajemy marchewkę i smażymy 3 minuty. Dodajemy przecier pomidorowy, soczewicę i rosół. Gotujemy około 40 minut lub do momentu, aż soczewica będzie miękka. Zupę mielimy mikserem i doprawiamy solą i pieprzem. Podajemy z pitą lub lawaszem i ćwiartką cytryny.
Przepis dla 8 osóbCzas przygotowania 40 min
restauracja: Little Chef, Warszawaszef kuchni: Katia Roman-Trzaska
Przepis pochodzi z książki „Smaki Nieba i Ziemi – Wielka Księga Serdecznych Przepisów”.
